AD Initial Sync Requirement


Active-Directory-logo

AD Initial Sync Requirement

Am observat ca acest comportament nu este cunoscut de multi administratori, asa ca m-am gandit sa scriu ceva despre asta. Pentru cei ce stiu la ce se refera va fi doar un refresher.

Acest comportament este mai comun in mediile de testare deoarece DC-urile si topologia sunt modificate in mod frecvent. Intr-un mediu de productie unde un DC are mai multi parteneri de replicare de unde se poate replica, este mai putin probabil dar nu imposibil.

‘Initial Sync Requirement’ este o functionalitate utila, implementata pentru a se asigura functionalitatea rolurilor FSMO. Nu voi mai descrie ce face fiecare in parte, asta puteti afla aici: http://technet.microsoft.com/en-us/library/cc961939.aspx

Ce inseamna asta. Inseamna ca intr-un domeniu in care avem cel putin 2 domain controllere, in momentul cand porneste un DC care tine un rol FSMO, acel domain controller nu poate oferi serviciile specific rolurilor FSMO pana nu se replica naming contextul ce hosteaza acel rol FSMO.

De exemplu, sa presupunem ca rolul de PDC este tinut de DC1.

DC1 DC2 DC3  DC4

Atat timp cat nu se replica cu nici un partener, orice functionalitate legata de rolul de PDC nu va putea fi efectuata.

In versiunea originala de Windows Server 2003, dupa ce se restarta un DC, acesta incerca sa replice naming contextual de la un DC aflat in acelasi site cu el. Daca nu exista un DC care era in acel site, astepta pana se consuma intervalul de replicare specificat pe connection objectul cu site-ul respectiv (min 15 min), timp in care serviciile FSMO nu puteau fi utilizate.

In Windows Server 2003 SP1, s-a schimbat procesul, si atunci cand un DC porneste incearca sa replice de la orice partener de replicare disponibil, indifferent daca se afla in acelasi site sau nu.

Exista un override in registry care poate dezactiva ‘initial sync requirement’ pe care il puteti folosi daca stiti cu siguranta ca partenerii de replicare nu mai sunt disponibili. De exemplu DC-urile cu care se replica erau VM-uri si au fost inchise fara metadata cleanup, si acum am ramas cu un DC disponibil. Mai jos aveti cheia, valorile fiind 0 sau 1.

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\NTDS\Parameters]

“Repl Perform Initial Synchronizations”=dword:00000000

Referinte:

http://support.microsoft.com/kb/305476

http://support.microsoft.com/kb/910202

 

 

 

Advertisements

2 thoughts on “AD Initial Sync Requirement

 1. Calin Liviu

  Chiar ca e informativ, chiar si pentru cineva care cunoaste deja “dedesupturile” replicarii si FSMO role.
  Nice one.
  Mersi
  Calin

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s